Jan op Camino Portugues 3
8 april 2025 - Ansião, Portugal
6 april 2025
Was koud vannacht. De slaapzaal is onder het gebouw zeg maar de kelder, totaal geen verwarming hier. Kon gelukkig een extra deken vinden in de kast. Na het ochtend ritueel gingen we samen om kwart voor 8 op pad. Nonciate vertrekt later en heeft een andere logeeradres voor vanavond. De lucht zag er donker uit en ik had uit voorzorg al het regenpak aan getrokken. Vlot waren we het stadje uit en begon het klimmen. Gelukkig niet zo'n klim als gisteren. Het pad is gelijk aan gisteren een rotspad en slingert tussen de eucalyptus bomen door. Het begint te regen en niet zo'n klein beetje ook. De stenen worden glad oppassen dus, langzaam aan en de stokken goed gebruiken. De rest van de dag is het licht stijgen en dalen, prima te doen zo en kan lekker voorop het tempo bepalen. Kijk achterom of Etienne ook bij blijft vandaag, gisteren had ik het slecht maar vandaag gaat het beter. Echter geen Etienne te zien. Wel komen er 2 herdershonden tevoorschijn, wat is dit nou. Maar al snel komt Etienne er achteraan. Hij weet ook niet waar ze vandaan komen en een baasje is er ook niet. Doorlopen maar we zien wel maar ze blijven ons volgen. Denk dat ze de ham in Etienne zijn rugzak ruiken. De regen blijft rest van de ochtend weg en kan het regenpak gelukkig uit. Soms moeten we een stuk langs een autoweg het pad vervolgen wat Etienne in de stress brengt met die honden erbij. Ze lopen midden op de weg. Gelukkig is het zondag en weinig verkeer. Dit wordt gevaarlijk en vragen aan een passerende Portugees wat we hiermee moeten. Hij belt de politie en vertelt het verhaal over 2 pelgrims die achtervolgd worden door honden. De politie besluit om ons tegemoet te rijden om te kijken van wie deze honden zijn. En zo geschiedt even voor Fatima worden we tegen gehouden door de Guarda Nacional Republicana. Discussie dat we de honden niet moeten aaien en te eten geven. Vertel dat dat totaal niet geval is en dat ze ons al vanaf Minde ongeveer een kilometer of 12 met ons meelopen. Succes ermee wij gaan weer verder. Na 17 km non-stop te hebben gewandeld, we kwamen geen enkele mogelijk tegen voor een koffiepauze Arriveren we in Fátima de Portugese bedevaartsplaats waar 10-tallen bussen geparkeerd staan. Het is pas 12 uur maar we kunnen al terecht in het hotel. Brengen onze spullen naar de kamer en besluiten om eerst een rondje in dit druk bezochte bedevaartsoord te doen. In kerk is de middagmis al begonnen zien we. Lopen wat op het plein Santuário de Fátima rond. Zie ook enkele mensen boete doen op het plein. Dat doen ze door op de knieën een speciaal pad van 182 meter te afleggen. Zie er ook 1 dit al kruipend doen. Wat zal die allemaal op zijn geweten hebben?Het weer verslechterd en zeg tegen Etienne we gaan eerst iets eten en neem hem mee naar een restaurant. Biertje, wijntje en een hapje doet een mens goed. Terug naar het hotel, opfrissen en luieren. Tegen 6 uur komt de zon eindelijk tevoorschijn en gaan we de basiliek eens bij droog weer bekijken. Vanavond een hapje eten en morgen optijd eruit.
7 april 2025
Klein ontbijt op de kamer en gaan we kwart over 7 op pad. Het is fris en mistig vanochtend maar gelukkig droog. Vandaag moeten we de gele pijlen volgen omdat we richting Santiago de Compostela gaan en zo lopen we Fátima uit. Stukje door het bos met een klimmetje als ochtend gymnastiek. Kunnen de gele markering slecht vinden en maken daarom met de route App een eigen route richting Caxarias. Na 6 km komen we al een bar tegen voor koffie dat gaat beter dan gisteren. Verder maar weer. Het vest kan uit de zon komt tevoorschijn. We vinden weer de pijlen en dat betekent dat we op de goede weg zijn. Prettiger voor Etienne hij vindt het maar niks als hij de gele pijlen niet ziet en ik een eigen route loop. Moet hem even overtuigen dat we er zo ook komen. Nu weer de juiste bewegwijzering en dat doet Etienne goed. Hij fluit weer vrolijk de liederen van bekende Franse zangers. We komen door de mooie Ourém. Klimmend en dalend stappen we lekker door. We lopen een dorpje in waar de kerkklok 11 uur slaat. Tegenover de kerk is de plaatselijke bar. Cafe lungo, Etienne? Oui, Jan hoor ik achter me. En niet veel later zitten we aan de koffie. Nog 8 km tegaan zie ik op de mobiel nog 2 uurtjes wandelen en om 1 uur na 22,7 km komen we aan in Caxarias. We zitten in een klein hotelletje wat pas is gerenoveerd zo te zien. Een prima kamer en badkamer. Opfrissen en voor de was is er een teil, zeep, wasknijpers en droog rek voorhanden. Voor de pelgrims is er een ruimte waar ze kunnen zitten en alle toebehoren om te koken. We eten daar onze lunch. En welke bekende stem horen we daar op de gang. Het is Nonciate en zij komt er gezellig bij zitten. We spreken af dat we straks inkopen gaan doen en dat we vanavond gezamenlijk hier eten. Lekker paté du porc, spaghetti bolognese en natuurlijk een fles rode wijn. Etienne was de kok en ik mocht samen met Nonciate de afwas doen. Optijd naar bed. Morgen een etappe van rond de 30 km en er is zonnig weer verwacht. Korte broek en zonnecrème liggen alvast klaar.
8 april 2025
Ochtend ritueel en inspecteer de kamer nog even zodat we niks vergeten mee te nemen. Met zijn drieën gaan tegen 7 uur op pad. Komen na 9 km onderweg al een barretje tijd voor koffie met cake vandaag. De route is mooi vandaag. Door de bossen heen over een zand/gravelpad en mooie vergezichten op het hoogste punt. Soms gaat het pad langs een autoweg en dat is dan weer minder. Het is een camino moet je maar denken en dan kan je alles verwachten. De zon schijnt lekker vandaag en heb dan ook de benen goed in gesmeerd. Het tempo gaat voor mij gevoel lekker en hou de vaart erin. Maar dat stop ineens. Door de vele regen van de afgelopen dagen is het stroompje water waar je volgens de routekaart normaal overheen stapt veranderd in een hard stroomde beek van een meter of 10 meter. Hoe diep het is kan ik niet zo zien. We besluiten om de schoenen en sokken uit tedoen en een poging wagen of we aan de overkant kunnen komen. Offer me op om als eerste te gaan en stap het water in. Koud dat het water en waar ik het grootste hekel aan heb is koud water. Maar stap rustig verder over de keitjes richting de overkant. Halverwege komt het water tot mijn knieën en is de stroom best stevig. Blijf gelukkig overeind en daarna kan de volgende een poging wagen. Alle 3 zijn we droog over en nemen gelijk tijd voor de picknick. Kunnen de voeten weer drogen en op temperatuur komen. Nog 12 km de meeste kilometers door en dal langs de snel stromende beek met af en toe een klimmetje. Het is inmiddels warm geworden. 25 graden volgens de weer-app dat zijn we nog niet gewend. We raken alle 3 door ons water heen, had 1,5 liter bij me. We komen door een gehucht van een paar huizen en vragen we om water wat geen probleem is. Om half 4 komen we na 30,5 km aan in Ansião. Restaurante & Residencial Solar Da Rainha staat er bij de ingang. De deur gaat open en we worden welkom geheten. Inschrijven, stempel en betalen. Helaas is het restaurant hier gesloten vanavond en er is geen mogelijkheid om zelf iets te regelen. Voor mij geen probleem lekker restaurant opzoeken vanavond. De kamers zijn op de eerste verdieping nummer 105 voor de heren en nummer 102 voor de dame. Zo te zien heeft de tijd hier ook stil gestaan aan de meubels en badkamer te zien. Gelukkig zijn de bedden voorzien van schoon beddengoed. Zelf even douchen en was gelijk de bezwete kleding van vandaag in de douche net zo makkelijk en mag de was bij de buurvrouw ophangen. Kan ik morgen weer fris op pad. Gezamenlijk eten we nog bij de plaatselijke supermarkt, je mag namelijk producten uit supermarkt in een soort van restaurant gedeelte op eten. Geen al ons 3 had zin om nog 1,5 km heen en 1,5 km terug te lopen om een restaurant te bezoeken. Een culinaire reis is het nog niet.
Bedankt voor reacties zover, leuk om te zien dat jullie enthousiast meelezen.
Anneke Lapaer:8 april 2025Misschien zijn die Duitse herders ook wel op pelgrimstocht Jan. Hadden ze geen stempels op hun snuit 😉?
Jacqueline:9 april 2025Avontuurlijke wandelingen & je frans wordt steeds beter denk ik met 2 fransozen😉.
Rolf:10 april 2025Mooie verhalen weer Jan, leuk om te lezen, zet hem op en laat de regen kleding nu maar in je tas;)