Jan op de Camino Portugues 8
25 april 2025 - Pontevedra, Spanje
23 april 2025
Lekker geslapen op het grote bed vannacht. Heerlijk rustig geen geluid van mede pelgrims. Opfrissen, ontbijt, rugzak inpakken en zijn we om half 8 op pad richting Caldas de Reis. Het is koud vanochtend maar wel droog. Na 9 km stop bij Café Barro in dorpje A Eira voor koffie en tortilla, vers gemaakt en heerlijk. Kan je kilometers op wandelen. Veel pelgrims komen aanlopen en stoppen hier ook. Komen ook veel fietsers op de route tegen. Het is een gevarieerde etappe vandaag, gravelpad, asfaltweg, gravelpad, bospad, betonpad en langs een spoorbaan. Verder 1 col van de lage categorie. De zon is lekker aanwezig en geeft warmte van ongeveer 18 graden. 11 uur koffie stop Bij Café Oasis in het gehucht A Seca. We sluiten weer aan bij de colonne pelgrims. Er komt een pelgrim ons tegemoet. Etienne spreekt hem aan. Het is een Sloveen richting Fátima. Hij is vertrokken vanuit Lourdes naar Saint Jean Pied de Port en via de Camino France naar Santiago de Compostela en van daar opweg naar Fátima. Een hele afstand om van ene naar de andere bedevaartsoorden te wandelen. Nemen afscheid en wensen hem succes met de reis. Vroeg klaar met de klus voor vandaag na 21.9 arriveren we om kwart voor 1 bij Pensión A Fonte in Caldas de Reis. Via Whatsapp de code van de sleutelkluis gekregen. Met de lift naar de tweede etage voor het appartement. We zijn de eerste niemand aanwezig. Wij hebben kamer nummer 1 met deze keer 2 aparte bedden. Verder zijn er nog 3 kamers voor 2 personen een badkamer en een zitruimte aanwezig. Opfrissen en even bijkomen. Daarna doen we wat boodschappen voor vanmiddag en voor morgenochtend. Lopen wat door het centrum en nemen plaats op een terras in de zon. Glas sangria erbij. Helemaal vakantie en vanavond in een restaurant een Menu del Dia bestellen.
24 april 2025
Half 7 reveille en tegen half 8 zijn we op weg naar Padron. Het schemert maar vinden de gele pijlen vlot en lopen Caldas de Reis uit het bosgebied in. Op dit vroege uur zijn er al veel pelgrims onderweg naar hun volgende bestemming. We komen door Campo wat een leuk plaatsje is en iets verderop doen we een stop voor koffie. Wie zien we daar 2 dames uit Den Bosch. Waar zijn de andere 2?. Die zijn gestopt met wandelen hoor ik en maken met de bus de route af. Jammer zo 2 dagen voor Santiago de Compostela te moeten stoppen. Het is een mooie etappe vandaag. Veel door de natuur en niet teveel klimmen op 1 klein colletje na. Onderweg zien we bekende gezichten van eerdere ontmoetingen in een albergue en/of hostel. Voordat we Padron inlopen nemen we een frisdrank op een terras bij de Rio Ulla. Het is rond 11 uur en er zijn nog 2 kilometers tegaan, dus tijd genoeg. De laatste kilometers gaan door het centrum en ze zijn daar de kermis aan het opbouwen. Ben benieuwd of vanavond de attracties open zijn. We zijn 3 kwartier te vroeg de albergue gaat om 1 uur open. Dus maar even wachten op een bankje in de schaduw van een boom. Het zonnetje schijnt behoorlijk en dat voel je op je bolletje. Tegen 1 uur gaan we bij albergue kijken of we naar binnen kunnen. De deur is open maar we moeten nog even buiten voor de deur wachten van de dame. Dat doen we dan maar. We staan er nog maar net of van diverse kanten komen er pelgrims aan gelopen om zich te melden bij de albergue. Wij mogen als eerste naar binnen. Inchecken en de rest van de formaliteiten en krijgen een tour waar alles zich bevind. Ik mag vandaag in het bovenste bed slapen. Wel zelf je bed opmaken. Wat is dat een gedoe zo'n bovenste bed. Fris me op en eet nog wat en dan is het een uurtje of 1,5 rusten. Toch weer 20.6 km op de teller. Hierna doen we wat boodschappen voor vanavond een rondje door het centrum en eindigen met een biertje op het terras. Terug in de albergue zijn er meer pelgrims gearriveerd en begin een praatje in het Engels en krijg ook antwoord in het Engels terug dat is niet zo verwonderlijk maar verder in het gesprek gaan we over in het Nederlands. De man waar ik me staat te praten over zijn bevindingen van de camino die hij gestart is vanaf de luchthaven Porto komt namelijk uit Wageningen. Hij eet straks een hapje in de stad. Voor staat er vanavond tonijn met brood, linzen met worst en cheesse cake op het menu. Hierna op tijd naar bed. Morgen de laatste wandeldag.
25 april 2025
6 uur gaan we eruit en ik was de slaap uit mijn ogen. Een klein ontbijt staat klaar verzorgd door de albergue. Met zijn drieën ontbijten we in een piepklein keukentje, de man uit Wageningen is ook van de partij. Kwart voor 7 gaan Etienne en ik van start voor de laatste kilometers van deze Camino Portugees. De temperatuur buiten gelukkig niet zo fris als de voorgaande dagen. Maar de lucht ziet er grijs uit. We kunnen lekker doorstappen en na 2 uurtjes en 9 kilometer verder in Picaranã is het tijd voor koffie en een tosta mista. De route is afwisselend en gelukkig grote stukken door het bos met 1 lange klim naar boven. De paraplu komt ook nog even in actie voor een klein miezerig buitje. We lopen de buitenwijk van Santiago de Compostela in nog 2 km tegaan. Het is anders dan de eerste keer, je weet wat er komen gaat. Om kwart voor 1 na 25 km vandaag arriveren we op het Praza do Obradoiro plein in Santiago de Compostela. Si tuvimos éxito ( ja, het is ons gelukt). Na 25 dagen en 634 kilometers wandelen.
Bedankt iedereen voor het volgen van mijn reis op de Camino Portugues. Zondagavond vlieg ik vanaf Porto naar Schiphol. Fijn om weer naar huis tegaan. Het was een hele beproeving deze keer.

Via Roma XIX is een Romeinse weg neem ik aan.
Prachtig certificaat heb je gekregen joh!!
Weer erg genoten van je verhalen.